lauantai 14. toukokuuta 2022

Natoon liittyminen

 Olen tässä blogissa aiemmin todennut olevani hieman Natoa vastaan koska olen toivonut Suomen voivan olla rauhassa, ärsyttämättä Venäjää. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut mieleni muuttumaan. Tämä siksi että aiempi näkemykseni perustui olettamukselle, että Venäjä edes pyrkii olemaan eurooppalainen sivistysvaltio, ymmärtää rauhan olevan omakin etunsa, ja käyttäytyy sen mukaisesti. Toistuvien uutisten mukaan näin ei ole missään vaiheessa ollutkaan, vaan Kremlissä juonitaan jatkuvasti salamurhia, toisten nöyryyttämistä ja alistamista ja jonkinlaista salaliittoteoriamaista suuruudenhullua tulevaisuudenkuvaa. Tämä ei voi olla vaikuttamatta useimpien mielipiteisiin.

Ehkä ymmärrettävästikin, ihmiset tuntuvat arvuuttelevan ja pelkäävän Venäjän toimia ja haluavan suurilta mailta turvatakuita jo liittymisprosessin ajaksi. Voimme varmasti odottaa jotain kiukuttelua, mutta tuskin mitään vakavaa. Siksikin tämä on mielestäni oikea aika liittyä. Silloin kun iso kissa tappelee toisen kissan kanssa, on hiirillä mahdollisuus liittoutua ison koiran kanssa. Muistettakoon että Suomi pääsi aikanaan itsenäistymään koska Venäjän huomio oli kiinnittynyt vuosia kestäneeseen sisällissotaan vähän kuin nyt Ukrainassa. Lisäksi ennen itsenäistymistään Suomi oli jo autonomian aikana valmistautunut päättämään asioistaan suhteellisen itsenäisesti. Niin myös nyt meillä on käyty Nato-keskustelua jo yli 15 vuotta, jopa kunnallisvaaleja myöten, mistä syystä Suomi on Ruotsia hieman edellä, kun on aika toimia.

 Lisäksi Suomi ja Ruotsi ovat, paitsi EUn jäseniä, jo niin lähellä Natoa kuin voi olla, olematta jäsen. Viimeisen askeleen ottaminen on historiallisuudestaan huolimatta pikkujuttu, eikä Venäjä enää kuvittelekaan voivansa vaikuttaa siihen. Niin paljon on ostettu amerikkalaista sotatekniikkaa ja harjoiteltu Naton joukkojen kanssa, että Putinin on täytynyt arvata tämän olevan vain ajan kysymys. Siihen ei vain aiemmin ole ollut nykyisen sodan kaltaista impulssia. Se ei varmaankaan ole ollut Putinin tavoite hyökkäykseen lähdettäessä, mutta itseäänpä saa syyttää. Eikä Venäjän tilanne siitä mihinkään heikkene, Putinin ja korruptioon perustuvan hallintonsa ehkä. Lisäksi Ukrainalla on mainittu olevan aivan erityinen asema Venäjän geopoliittisessa filosofiassa. Suomi ei edes kiinnosta Venäjää siinä määrin, että mihinkään hyökkäyksentapaiseen lähdettäisiin. Edelleen, Suomella on maine rauhan ja vakauden rakentajana, joten Putin tuskin pelkää mitään aktiivista uhkaa tältä suunnalta. Ja vielä: Venäjä toimii Ukrainassa rauhan ajan vahvuudella, eikä mahdollisuutta täysimittaiseen liikekannallepanoon ole, ainakaan ilman sodan oikeutuksena käytetyn narratiivin rikkomista. Suomella ei tällaista pidäkettä ole, joten voimme tarvittaessa varustaa suuremman joukon, kuin mitä Venäjällä tällä hetkellä on Ukrainassa. Lukumäärän lisäksi Venäjän laadullinen suorituskyky Ukrainassa ei ole päätä huimannut. Heillä ei edes vaikuta olevan mitään sotilaallisia tavoitteita tai sellaisiin tähtääviä toimia, joten koko sodankäyntikin on ollut vähän terrorismiin taipuvaista ajelehtimista. Sellaisella jäykällä hierarkialla ja ylimpien johtajien oikuilla ei Suomen hyvin koulutetuille ja käytännöllisesti johdetuille Puolustusvoimille mahdeta mitään. Myös muualla arvellaan Venäjän ryhtyvän lähinnä hybridivaikuttamiseen, jos siihenkään. Itse en ainakaan voi kuvitella minkään Venäjän toimen estävän Suomen Nato-hakemusta lähtemästä.

Olenko siis ollut aiemmin väärässä vastustaessani Natoa? En tietenkään! Kuten usein, haluan nähdä asiat ajassa. Ennen on ollut täysin perusteltua pysytellä Naton ulkopuolella, koska ei ole haluttu provosoida Venäjää. Tämä välttely on perustunut oletukselle, että Venäjä siten pysyy rauhallisena ja vakaana naapurina, ja että voimme hallita tilanteen kahdenvälisillä suhteilla, jolloin Venäjäkin tuntee olonsa turvallisemmaksi. Venäjän käyttäytymisen muututtua myös Nato-mielipiteen on syytä muuttua. Liittymistä on ollut hyvä säästää tällaista tilannetta varten ja nyt liipaista prosessi käyntiin, jotta voimme osoittaa Venäjälle, ettei sen toiminta voi jatkua. Tämä on oikea aika liittyä Natoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti